Home Moja Ruma Letnjikovac porodice Fišer: priča o ranjenom salašu

Letnjikovac porodice Fišer: priča o ranjenom salašu

0
0
194

Fiserov salas

Letnjikovac rumskog spahije Šandora Fišera biser je graditeljstva u Sremu, a važi za reprezentativnu građevinu izgrađenu od drveta, a koja je pokrivena barskom trskom. Iako je proglašen za spomenik kulture 1979. godine, Fišerov letnjikovac trune i samuje, na samo nekoliko kilometara od Rume.

Letnjikovac je izgradila između 1900. i 1904. godine porodica Fišer, a po projektu arhitekte Hermana Bolea. Bio je namenjen za odmor porodice Fišer.

Serijal dokumentarno-igranih emisija Vojvodina na dlanu pruža neobičan osvrt na Fišerov letnjikovac i jednu od najpotresnijih priča ikada ispričanih na području Srema.

Fišerov letnjikovac i legenda o vrtlaru

Prema legendi, Šandor Fišer, spahija jevrejskog porekla, bio je odlučan u nameri da oko zgrade napravi velelepni park, međutim, njegove sluge nisu imale uspeha u pronalaženju odgovarajućeg baštovana u čitavoj Vojvodini. No, jednog se jutra iznenada pojavio vrtlar iz jednog sela pokraj velike reke, a koji je tvrdio da najbolje govori jezik belog jasena zahvaljujući čemu će urediti park po spahijinoj želji.

Park je ubrzo postao lepši od samog objekta, ali kako je gazda umro, sinovi odlučiše da drveće bude posečeno jer im je bilo potrebno zemljište. Baštovanu su dali otkaz, ali on nije otišao sa imanja. Od tuge za drvećem zagrizao je najveću žilu hrasta, koža mu se pretvorila u koru, a ruke u grane. Legenda dalje navodi da je iste noći zadavio obojicu gazdinih sinova, te da je narednog jutra i sam pronađen mrtav u delu šume koja nije posečena.

Vezuje li i vas neke priča za Fišerov letnjikovac?
Slobodno je podelite u komentarima!

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *