Home Rumljani Grupa Vrelo: fuzija tradicije i modernog

Grupa Vrelo: fuzija tradicije i modernog

0
0
82

Kao jedan od najpoznatijih world music bendova, kako u Srbiji, tako i u regionu, grupa Vrelo se i sa drugim studijskim albumom opredelila za put kvaliteta.

Gitarista i frontmen grupe Vrelo Stanko Tomić za Rumsterdam objašnjava proces stvaranja albuma:

Prvi album smo radili sa producentom Vojom Aralicom od početka, u svim fazama. Pre ulaska u studio on je dolazio kod nas na probe i već tada smo dotezali pesme pripremajući ih za snimanje. Tokom snimanja, na licu mesta, u nekim pesmama smo menjali manire, nekad vokale, nekad svirku.

Tomić dodaje da je grupa Vrelo drugi album pripremala i usnimala sama.

Snimali smo ga u Veterniku, Studio Revolver, a snimatelj je bio Dragan Panjak. Gost nam je bio kompozitor i violinista Dejan Sparavalo (The No Smoking Orchestra). Album je miksan i produciran u Đuletovom (Van Gogh) studiju Siena u Beogradu. Kada nam je Voja poslao prvu pesmu koju je uradio, Čuvam ovce, bili smo potpuno oduševljeni i takvo nas je osećanje držalo za sve stvari koje su ušle u miks.

Miksovanje žanrova, sviranje na različitim mestima – od velikih muzičkih festivala, do gerontoloških centara, naučnih skupova, svečanih akademija, grupa Vrelo susretala se sa ljudima svih generacija i svuda su dočekivani sa ovacijama.

Na pitanje koliko je teško uklopiti pank elemente sa etno konceptom, Tomić objašnjva da ih je vrlo lako spojiti u celinu jer oni već jesu celina. Kako kaže, to je potpuno ista snaga, samo je potekla iz različitog vremena.

Svet ne počinje od nas, trebalo bi da se uhvatimo u kolo ako hoćemo da postanemo jedno sami sa sobom, sa drugima, sa vremenom.

S obzirom na to da su sarađivali sa mnogo različitih umetnika, saradnja grupe Vrelo sa Emirom Kusturicom i The No Smoking Orchestra trajala je najduže. Proveli su skoro godinu dana zajedno kada se saberu sve turneje, opera, vreme u studiju, a kako Tomić navodi, postali su prijatelji, od njih su mnogo naučili.

U današnjem vremenu u kome je teško stvarati autentičnu muziku, Tomić pohvaljuje i podržava sve ljude koji uspevaju da rade svoju autorsku muziku. Samoinicijativu navodi kao najmoćnije oruđe za ostvarivanje toga.

Samo onoliko koliko sami budu jaki da se održe, da podršku traže u sebi i jedni u drugima, da nađu načine da sviraju pred publikom, toliko će i da postoje. Želim im da istraju.

Autor: Vanja Ratković

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *