Home Moja Ruma Tragom umetnika: ikonostas Uroša Predića u rumskoj pravoslavnoj crkvi

Tragom umetnika: ikonostas Uroša Predića u rumskoj pravoslavnoj crkvi

0
0
161

Pomeni o trećoj rumskoj pravoslavnoj crkvi datiraju s kraja 18. veka. U to vreme hram Svih Svetih bila je trošna građevina, sklona padu. Krajem 18. veka, javlja se potreba za gradnjom još jedne crkve, a koja bi bila bliže domovima Grka trgovaca. Oni su u velikom broju kupovali kuće u centru Rume, a postojeći hramovi bili su im predaleko, naročito tokom zimskih meseci.

Gradnja crkve u nekoliko navrata bila je odlagana, najpre zbog austrijsko-turskog rata, pa zbog kuge. Javile su se i druge poteškoće, mahom administrativne prirode, a gradnju crkve podržali su brojni viđeni Rumljani, a među njima bio je Atanasije Stojković. Tek sredinom devetnaestog veka, crkva dobija i krov.

Hram je renoviran i osveštan 1905. godine, a upravo u ovo vreme Uroš Predić oslikava i velelepni ikonostas i to po nacrtu koji je dao bečki arhitekta Herman Bole. Posebnu draž Predićevom radu u ovoj crkvi daje freska Vaskrsenje Gospodnje, a koja se nalazi u kripti ovog rumskog hrama.

U kripti je uklesan i epitaf književnika Laze Kostića u spomen na prerano preminulu Veru Maksimović.

Tako mile, tako mlade,
Nikad usud ne ukrade.
Još da nije vere, nade,
Da nam tamo paze na te,
Dok nam suze vek ne skrate,
Sav bi svet u nepovrate.

Ko je bio Uroš Predić?

Uroš Predić u svom slikarskom opusu ponajviše je negovao portret, žanr sa nacionalnim motivima, a bavio se i istorijskim kompozicijama. Takođe, Predić se bavio i ikonopisom i oslikavanjem ikonostasa, a smatra se poslednjim značajnim srpskim ikonopiscem.

Tako, na primer, više od 120 godina nakon nastanka, ikone oslikane Predićevom rukom, a koje se nalaze u starobečejskoj pravoslavnoj crkvi, predstavljaju ponos Bečejaca. Rumljani takođe čuvaju Predićevo remek-delo, u tzv. grčkoj crkvi.

Izvor: Đorđe Bošković, Ruma – Istorijski pregled

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *