Home Moja Ruma Kako se gradila robna kuća u Rumi?

Kako se gradila robna kuća u Rumi?

0
0
1,416

Robna kuca Ruma

Čitave dve godine sa izvesnom dozom neverice iščekivana je savremena građevina, a kada je 5. marta 1971. godine robna kuća Ruma konačno otvorena, Rumljani su u svom gradu imali poslovni objekat sa 4500 m prodajnog prostora, odnosno najveći objekat tog tipa u SR Srbiji.

Robna kuća u Rumi izgrađena je u ulici Maršala Tita, danas Glavna ulica, 145-151, a u neposrednoj blizini glavne gradske raskrsnice. Projektant, arhitekta, Srbislav Misirkić projektom je jasno definisao kretanje, kako potrošača, tako i službenika i robe.

Prizemlje, prvi i drugi sprat služe kao glavni prodajni prostor. U podrumu se nalazi samoposluga, a zaposleni su administrativne poslove obavljali u kancelarijama u potkrovlju. Na vrhu zgrade nalazio se i ugostiteljski objekat.

Funkcionalnost je igrala veliku ulogu pri projektovanju objekta. Mali broj stubova unutar prodajnog prostora robne kuće omogućio je jednostavno kretanje potrošača, te bolju izloženost robe. Takođe, na zidnim površinama nema mnogo prozorskih okvira, kako svetlost ne bi narušavala kvalitet izložene robe. Iz istog razloga je i prizemlje uvučeno čitava tri metra.

Tajna rumskog mozaika

Prvobitno, slikar i grafičar, docent na Akademiji za primenjenu umetnost Božidar Džmerković i njegov asistent, vrhunski grafičar Branislav Makeš nameravali su da na južnoj fasadi robne kuće Ruma bude izrađen mozaik na kojem će biti predstavljene figure svih nacionalnosti koje žive na teritoriji Rume, ali se od te ideje odustalo, te su se umetnici odlučili da na šest vertikalnih fasadnih panela, dimenzija 4 x 9 metara predstave apstraktne forme.
U intervjuu za list Venac, a koji je Rumljane redovno obaveštavao o toku gradnje, umetnici su pojasnili simboliku koja se krije iza čuvenog rumskog mozaika:

Kompozicije na panoima su simboli, a predstavljaju: prvi pano (gledano sa zapada) – Mehanika i vreme! Kategorija oko koje se vrti ceo svet. To su ona dva crno-bela kruga. Na drugom panou simboliÄčno je predstavljena trgovina sa tri kruga, koja se uvećavaju i predstavljaju rast – uvećanje. U gornjem delu je Merkurovo krilce, simbol grčkog boga Merkura, boga trgovine i bankarstva. Na trećem panou je Sunce sa oblacima kao simbol sreće, slobode i balgostanja. Oblaci simbolizuju kišu, jer bez nje nema blagostanja. Četvrti pano predstavlja umetnost i tehniku. Globus sa mesecom i Zvezdom Kometom, odnosno Vasionu i njene tajne. A šesti pano predstavlja vreme XX veka sa dve letelice – vreme međuplanetarnih letova i kosmičkih istraživanja.

Rumski Venac, od igle do lokomotive

Trgovinsko preduzeće industrijskom robom na malo Venac osnovano je 1951. a godine 1963. preduzeće prerasta u Trgovinsko preduzeće na veliko Venac, Ruma sa sedištem u ulici Maršala Tita 161. Do 1971. Venac je posedovao 93 prodajna mesta u Rumi, ali i njenoj okolini.

Trgovalo se širokim asortimanom robe, a Rumljani i danas pamte vremena kada su Robna kuća Ruma i drugi Venčevi objekti bili mesta na kojima se moglo pronaći sve od igle do lokomotive.

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *