Spomenik Revoluciji: kako su nastale rumske „Trube“

Čuvene rumske „Trube“ krase centralni gradski trg, a lako zapadnu za oko svakom putniku namerniku koji se bar jednom našao u Rumi. Rumljani sa nekom posebnom setom vole da se prisete vremena kada su „Trube“ bile okružene forumom načinjenim od crvene opeke i skoro pa nepreglednim zelenilom.

Forum, odnosno crveno kako su Rumljani od milja nazivali svoj trg, služio je kao centralno mesto okupljanja, a nesumnjivo je bio jedinstveni simbol grada. No, trg nepovratno menja izgled 2008. godine, a od prvobitnog izgleda spomenika ostaje sedam formi u metalu, a koje oblikom podsećaju na džinovske „Trube“ .

#Ruma, bilo nekad, sad se pripoveda 😀 Koje te uspomene vežu sa stari trg? #Rumsterdam

A photo posted by Rumsterdam (@rumsterdam) on

Spomenik Revoluciji podignut je 1975. godine, a rad je arhitekata Svete Daviča i Miše Davida. Spomenik i trg projektovani su pre svega da budu funkcionalni, te da služe kao mesto svakodnevnog okupljanja. Ujedno, rumske „Trube“ i forum činili su i savršen kontrast građevinama u neposrednoj blizini.

Sve boje jeseni… #srbijauslikama #Ruma

A photo posted by Rumsterdam (@rumsterdam) on

Trube asociraju na 7 Vojvođan­skih brigada, a kako su pozicionirane prema mestu nastanka, tri su okrenute ka Fruškoj gori, a četiri ka Bosni. Rumske „Trube“, tj. spomenik Revoluciji, nalaze se na spisku značajnih spomenika kulture u Vojvodini.

Koje vas uspomene vežu za stari rumski trg? Slobodno ih podelite u komentarima!
 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>