Home Moja Ruma Spomenik Kipovi, simbol života

Spomenik Kipovi, simbol života

0
0
269
Pre tačno 221 godinu, Sremom se proširila kuga. Glavni krivci za epidemiju bili su jedan ćilim i jedna svilena marama.

Spomenik Kipovi jedinstven je spomenik u Evropi. Nalazi se uz magistralni put M21, samo četiri kilometra od Rume, te sedam kilometara od Iriga, a na mestu gde je zaustavljena kuga.

Spomenik „Kipovi” nalazi se sa leve i desne strane puta između Rume i Iriga.
Spomenik „Kipovi” nalazi se sa leve i desne strane puta između Rume i Iriga.

Naime, krajem 18. veka, kugu su iz Turske u Beograd preneli turski vojnici i trgovci, zatim se bolest prenela i na Frušku goru. Kuga je desetkovala stanovništvo Iriga, ali i okolnih naselja. Bolesti su bili pošteđeni građani Rume, pa su znak zahvalnosti podigli spomenik.

Ćilim i svilena marama, glavni krivci

Za početak epidemije uzima se dan kada je od ove bolesti umrla izvesna Anđelija. Naime, ova žena je pri povratku sa sestrine sahrane u Krnješevcima ponela i ćilime za uspomenu, a uz njih je kući i kugu. Bilo je to 14. jula 1795.

Dalje, beleži se da je prosjakinja Sara kugu prenela u Jazak, a sve zahvaljujući svilenoj marami koju je dobila na daći u Irigu. No, to nije sve. Sara je maramu trampila za rakiju jednoj ženi, koja potom od iste svile pravi svojoj deci kapice. U Neradin kuga stiže zahvaljujući jednom Krenješevčaninu koji je u ovom selu posedovao viongrad. Kuga ubrzo stiže čak i u Vukovar.

Bečka vlada potom izdaje naredbu da se sva zaražena mesta zatvore stražama. Celo zaraženo područje bilo je blokirano, a na obodima rumskog okruga straža je bila naročito jaka. Ukoliko bi se neko i odvažio da probije stražu, bio bi osuđen na smrt.

Kada je konačno prestala opasnost od širenja zaraze, srušeno je ili spaljeno 400 kuća, a u čitavom Sremu umrlo je 3240 osoba. Irig, fruškogorska prestonica, do danas se nije oporavila od ove epidemije. Poređenja radi, Irig je krajem osamnaestog veka imao više stanovnika nego tadašnji Beograd.

Imajući u vidu intenzitet epidemije, ne čudi potreba Rumljana da se zahvale što ih ova bolest nije dotakla. Spomenik Kipovi nedavno je obnovljen zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, opštini Irig i Rotari klubu Ruma.

 

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *