Home Srem i tako to Hotel „Venac”: od planinske turističke atrakcije do ruine u srcu Fruške gore

Hotel „Venac”: od planinske turističke atrakcije do ruine u srcu Fruške gore

0
0
223

Kada je 1. februara 1935. godine zvanično pušten u rad, Turistički dom je predstavljao, prema ondašnjim standardima, savremenu turističku atrakciju. U međuvremenu je obnovljen, ali i preimenovan u hotel „Venac”, a svoju namenu gubi osamdesetih godina prošlog veka. Decenijama kasnije, njegova sudbina i dalje je obavijena neizvesnošću.

Nekada Turistički dom, danas zgrada van upotrebe na Iriškom vencu, sagrađen je na inicijativu Društva za unapređenje turizma Fruška gora, a po planu arhitekata Đorđa Tabakovića i Oskara Pakvora.

Bio je to prvi objekat tog tipa, namenski izgrađen na Fruškoj gori, a za potrebe njegove gradnje Društvo je u pedesetogodišnji zakup uzelo parcelu na 490m nadmorske visine od manastira Hopovo.

Turisticki dom, Venac, Fruska gora

U izdanju od 3. februara 1935. Politika piše da je „podizanje Turističkog doma došlo kao kruna desetogodišnje delatnosti Društva za unapređenje turizma Fruška gora u Novom Sadu,” te da po svom uređenju ovaj objekat „predstavlja najlepšu i najmoderniju zgradu ove vrste u Jugoslaviji”.

Naime, Turistički dom osmišljen je kao savremen i tehnološki napredan objekat. Strujom je snabdevan iz obližnjeg rudnika u Vrdniku, a posedovao je i centralno grejanje. Dalje, sve sobe imale su pristup izvorskoj vodi, kako hladnoj, tako i toploj, a po tadašnjim standardima, bile su izuzetno opremljene, i to parketima, debelim tepisonima, kao i nameštajem od orahovine.

[blockquote author=”” pull=”normal”] Turistički dom raspolagao je smeštajem ukupnog kapaciteta 50 ležaja, a boravak sa hranom i prenoćištem u novoizgrađenom objektu na Iriškom vencu stajao je od 40 do 45 dinara! [/blockquote]

Tokom Drugog svetskog rata na objektu su nastala značajna oštećenja, a tokom sanacija ispoštovana je originalna ideja o dvospratnici Tabakovića i Pakvora, te objekat biva proširen, nakon čega nastavlja sa radom, ali kao hotel niže kategorije.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka hotel „Venac” ponovo trpi oštećenja, ovog puta usled požara, ali mu je vraćen prvobitni izgled.

Do prestanka rada sredinom osamdesetih, hotel „Venac” bio je u vlasništvu Ugostiteljskog preduzeća „Varadin” iz Petrovaradina. Ovaj objekat u to vreme nije zadovoljavao uslove potrebne za rad.

Devedesetih je služio kao dom za nekoliko porodica iz ratom zahvaćenih područja koje su tu potražile smeštaj, a poslednja ulaganja u hotel „Venac” na Iriškom vencu bile su čelične rešetke za otvore u suterenu i prizemlju.

Inicijative da se objekat hotela „Venac” stavi pod zaštitu države postoje, a početkom 2015. godine javile su se i naznake da će ovaj objekat ugledati i bolje dane nakon što ga je trenutni vlasnik oglasio na prodaju.

Nekadašnja fruškogorska atrakcija danas predstavlja hotel duhova. Iako strpljivo čeka bolje dane, neizvesno je da li će hotel „Venac” dobiti bitku sa zubom vremena.

Izvor: Politika, 1935.

Load More Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *